
La Federació Catalana de Hockey s'uneix al projecte innovador Grass-Twin per una gespa esportiva intel·ligent i sostenible
20/01/2025
Fa uns mesos va arrencar el projecte Grass-Twin: Gespa intel·ligent. És un projecte d'investigació industrial que vol solucionar un problema comú als camps de gespa, tant natural com híbrida i artificial. Actualment, el manteniment de camps esportius representa un repte considerable en termes de consum de recursos i optimització de condicions pel joc.
La problemàtica central rau en la manca de solucions tecnològiques avançades que permetin un monitoratge i control precisos i localitzats de les condicions de la gespa. Els mètodes convencionals no permeten adaptar el reg i altres cures a les necessitats específiques de diferents àrees del camp, fet que pot comportar problemes com la formació de fongs degut a la humitat excessiva o al deteriorament de la gespa per manca d'aigua.
Tradicionalment, els sistemes de manteniment de gespa es basen en programacions fixes i uniformes que no consideren les variacions microclimàtiques ni les condicions específiques de les diferents zones del camp. Això condueix a un ús ineficient de recursos com l'aigua i sovint el resultat és la sobresaturació o l'assecatge desigual de la gespa, afectant la qualitat i la uniformitat del terreny de joc. La problemàtica central rau en la manca de solucions tecnològiques avançades que permetin un monitoratge i control precís i localitzat de les condicions de la gespa. Els mètodes convencionals no permeten adaptar el reg i altres cures a les necessitats específiques de diferents àrees del camp, cosa que pot portar a problemes com la formació de fongs degut a la humitat excessiva o al deteriorament de la gespa per manca d'aigua.
Aquest enfocament tradicional no sols impacta negativament en la sostenibilitat ambiental, a causa del malbaratament d'aigua i de l'ús excessiu de productes químics, sinó que també compromet la qualitat del joc i la seguretat dels esportistes. La variabilitat en la humitat i la textura del terreny pot afectar la uniformitat del camp, influint directament el comportament de la pilota i les condicions de joc, cosa que alhora pot augmentar el risc de lesions per als jugadors.
La introducció de la tecnologia a desenvolupar al projecte Grass-Twin: Gespa Intel·ligent pretén abordar aquestes deficiències mitjançant la implementació d'un sistema de sensors distribuïts per tot el camp que actuaran com a bessons digitals de la gespa. Aquest sistema innovador permetrà un control detallat i en temps real dels paràmetres vitals de la gespa, com ara la humitat, adaptant el reg i altres cures de manera precisa i segons les necessitats de cada zona específica del camp. Aquest enfocament no només optimitzarà l'ús de recursos fent-lo més sostenible, sinó que també millorarà significativament la qualitat i la uniformitat de la gespa, oferint condicions òptimes de joc i reduint els riscos de lesió per als esportistes, a més de fer un ús eficient de l'aigua i un estalvi molt significatiu vital en el context de sequera i canvi climàtic actual.
La implementació dels Grass-Twin a camps esportius representarà una revolució i un salt qualitatiu cap a la gestió intel·ligent i sostenible d'instal·lacions esportives, marcant una fita en l'evolució de la cura i el manteniment de superfícies esportives.
Les entitats i empreses que també formen part d'aquesta iniciativa són Fliwer Intelligence, Sports & Landscape, Inolve Newtech i Rotimpres, les AEI Indescat i Funcional Print Cluster.
El projecte Grass-Twin: Gespa intel·ligent (Núm. Expedient: AEI-010500-2024-224), pressupostat en 291.958,00 €, és finançat amb 229.298,00 € pel Ministeri d'Indústria i Turisme, a través del programa de suport a les Agrupacions Empresarials Innovadores (AEI) 2024, amb l'objectiu millorar la competitivitat de les petites i mitjanes empreses.